Myllan har en fantastisk förmåga att behålla vatten och suga upp näringsämnen.
– Det hade varit perfekt för mina rötter, sa hon och tittade ner på den magra jorden runt henne.

si oppöve å si framöve

av Susanne Kvarnlöf

Det hjälpte inte att hälla på näring, nej då brändes hennes rötter och skadades. Hennes dåliga struktur i jorden var väldigt svår att ta hand om eftersom rotsystemet var underutvecklat. Hon svalt. Men så kom maskarna och tog det som var dött runt henne och drog ner det i marken för att i lugn och ro bearbeta allt. De och andra hjälpsamma vänner i underjorden gjorde också gångar i hennes jord. Nu blåser vindarna i hålrummen där nere. Med fast mark att vila på, kan hon slå ut.

Offerdal kapitel4

Jag springer inte.

Den sunda kraften var dold för mig och det tog tid att föda fram den.  

Jag trampar ett steg i taget i mina egna fotspår.

Offerdal kapitel4

Livets isbana har tinat och blivit tryggare, de där få gruskornen som fanns tidigare har blivit en grusväg. På den kan jag göra precis vad jag vill.

Offerdal kapitel4

Hej livet! Hej Offerdal! Hej gladaste Helge!

Lyckan ska man erövra.

Offerdal kapitel4

All makt finns hos dig och hos mig.

Offerdal kapitel4

Illuminera

Allt jag önskar är att du får bli dig själv.

Offerdal kapitel4

Och man lär sig att andas på nytt i luften efter första snöfallet. Där varje andetag efter varje förlöst barn, är en ny början.

Att ge liv och att få liv kräver andetag.

Offerdal kapitel4

Mamma

Min morfar, din pappa, satte alltid upp en hand framför kameran
så fort någon skulle fotografera.

Så har även du gjort. Tills nu.
Allt går liksom över. Till slut.

Du kan inte nå mig längre.

Offerdal kapitel4

Jag kanske inte hoppar än, men jag vågar mig upp i tornet.

Offerdal kapitel4

Jag hoppas att du fortsätter vara mjuk.

Det är enda sättet att förändra världen.

Offerdal kapitel4

Lycka är att ha kul under resans gång.
”Om gräset växer av regn borde jag växa av tårar”

Offerdal kapitel4

Man klipper själv det brända gräset. Planterar ny gräsmatta, vattnar och tittar inte längre på hur grönt gräset är, utan hur det växer.

Offerdal kapitel4

Känner mig tacksam över allt jag fått uppleva.
Bestämmer att jag inte ska dö i en känsla av otillräcklighet.

Hemkallad

När minnena får vila då tänkte jag mig döden så.

Offerdal kapitel4

Kanske lyckas jag inte leka lika glädjefullt som jag vill än, jag leker det jag förmår även om det tar emot. Men jag leker.

Offerdal kapitel4

Det går njuta nu för femte årstiden är här. Den där extra belöningen man får efter en hård vinter.

Offerdal kapitel4

Livet ges endast åt erövraren.

Och man dyker djupt och simmar långt bort där man hittar den läkande medvetandekraften.

Det handlar inte om att förlora. Utan hur vi gör det. Och på vilket sätt man förändras.

Att förlora är att vinna.

Och i de bästa historierna öppnar hon alltid buren och flyger ut.

Offerdal kapitel4

Du är en annan jag.

Offerdal kapitel4

”Igår hade jag en underbar dag, vi solade på båten i Rönnöfors och pappa och jag simmade över hela sjön. Sen fick vi mat och sup hos farmor och farfar. Jag la mig på deras gräsmatta och tittade ut mot vattnet och fjällen. Jag bara dog över hur vackert det var och hur mycket jag kände friheten och glädjen över att jag är jag och att jag är en del av allt detta”.  

­– Min dagbok från sommaren 2003 då jag flyttade hem

Och man hittar hem och man hittar en vän.
Och man inser att all makt utgår från en själv.

Offerdal kapitel4

Hemma

Jag tänkte skriva något om vad det betyder att ha hittat hem. Men så vet jag ju att bilden alltid segrar över alla ord. Bilder har flera gånger visat att de kan förändra världen. En bild når hjärnan 60 000 gånger snabbare än ord. Kanske berättar inte en bild mer än tusen ord, men den berättar saker som kan vara omöjliga att skriva. Den berättar om den plats dit orden aldrig kan nå.

Texten är mycket, bilden är allt.

Bilden

Segrar

Alltid.

Offerdal kapitel4

Som farmor sa; ”Den som lever får se”.

Sång från marken
Rulla till toppen